Hur ni ökar era intäkter från parkeringen med 457%
Tampas ni också med lönsamheten i er parkeringsverksamhet? Känns det som att det tar mer än det ger? Så ska det ju inte vara. Och det behöver det inte heller. Det finns många smarta saker man kan göra för att få sin parkering att gå från krångel till kassako. Vi har till exempel ett klockrent exempel på hur ni som äger eller förvaltar parkeringstillgångar kan öka era intäkter med tre rätt så enkla knep:
Minimerade vakanser
Marknadsmässig prissättning
Klassificering av parkeringsplatserna
Låter det för bra för att vara sant? Alla siffror och exempel i denna artikel är faktiskt tagna från ett verkligt case som vi jobbade med för ett par år sedan - en parkeringsanläggning i Stockholm. Så det är inte alls omöjligt att även ni kan öka era parkeringsintäkter med 457 procent!
Utgångspunkt: reserverade platser med månadshyra
I utgångsläget har vi en helt vanlig parkeringsanläggning: 51 platser hyrs ut som reserverade platser med månadshyra. Vakansgraden är hög - 52,9 procent - vilket också hör till vanligheterna när man inte jobbar aktivt med sin parkering. Så hur kan man göra för att öka intäkterna från den här anläggningen?
Lösning #1: minimerad vakansgrad
Det som kanske ligger närmast till hands i en anläggning med hög vakansgrad är att börja just där. Allt annat lika för vår stockholmsanläggning skulle intäkterna kunna öka med 112 procent, bara genom att fylla befintliga vakanser. Det innebär alltså en intäktsökning från 237 600 kr till 504 900 kr per år. Rätt bra ”bang for the buck”, får man väl ändå säga.
3 sätt att minska vakansgraden
Lägg ut lediga platser på en digital kösida där potentiella parkeringskunder själva kan anmäla intresse
Marknadsför er kösida både inom och utanför er befintliga kundgrupp
Automatisera köhantering och tillsättning med ett system som automatiskt matchar intresseanmälningar mot vakanta platser
Lösning #2: marknadsmässig prissättning
Vill man lägga i en växel till kan man med rätt små medel höja det där intäktsnivån ett bra snäpp till. Då behöver man ta en titt på sin prissättning. I den här anläggning hyrde man ursprungligen ut alla platser till samma månadshyra, 825 kr.
Några av platserna hade dock ett bättre läge, var något större och stod på asfalterad mark, medan de andra platserna var placerade på en grusplan lite längre bort. Rätt naturligt alltså att göra en enkel klassificering med marknadsmässig prissättning:
Reserverad parkering ”normal”: 1000 kr/mån
Reserverad parkering ”normal plus”: 1400 kr/mån
Den potentiella intäktsökningen här landar då på 688 800 kr/år, vilket är en ökning med 189%.
Men kommer inte hyresgästerna att bli arga av prishöjningen?
Vi har flera kunder som har utvecklat sin parkeringsaffär på just det här sättet. Till exempel en stor fastighetsägare som klassificerade om och höjde priserna på de bästa platserna med över 100%. Naturligtvis var de ordentligt nervösa inför lanseringen, men det slutade med att alla de dyraste platserna gick åt först.
En kund behöver alltså inte tycka att det är fel med en prisökning. De flesta av oss är villiga att betala för premium om det paketeras som premium. I den här fastighetsägarens fall dubblerade man sina intäkter bara genom att skapa struktur och ordning, klassificera platserna och prissätta rätt. Dessutom blev alla hyresgästerna nöjda, eftersom de fick möjlighet att själv välja en parkeringsform och prisnivå som passade just dem.
Lösning #3: klassificering och utökat tjänsteutbud
Den tredje lösningen är den mest sofistikerade. Det är också den som kommer att ge er nöjdast kunder och störst intäktsökning. Här tar ni nämligen ett helhetsgrepp kring er parkering med utgångspunkt i deras behov:
Titta på efterfrågan på parkering och parkeringsnära tjänster i och kring fastigheten
Skapa en klassificering av era parkeringsplatser för att matcha efterfrågan
Optimera nyttjandet genom att bland annat konvertera reserverade parkeringsplatser till oreserverade parkeringsytor
Framtidssäkra affären genom att erbjuda elbilsladdning och utökade tjänster som bil- och cykelpooler
I vår stockholmsanläggning gjorde man så här…
Från att ha hyrt ut 51 platser till en månadshyra på 825 kr/st skapade man ett differentierat erbjudande med fler valmöjligheter:
Reserverad månadsparkering ”premium” 7 platser: 1400 kr/mån
Oreserverad parkering (dagtid) 19 platser: 1000 kr/mån
Oreserverad parkering (kväll/helg) 19 platser: 800 kr/mån
Reserverade elbilsladdningsplatser 3,7 kW, 13 platser: 1400 kr + 500 kr laddschablon/mån
Besöksparkering, 7 platser: 30 kr/h (räknat på 20% beläggning)
Publik laddplats (2x11 kW): 50 kr/h (räknat på 15% beläggning)
Bilpool, 3 platser
Cykelpool
Totalt gav detta en årlig intäkt på 1 323 720 kr, vilket var en ökning med 457% jämfört med utgångsläget.
Det behöver inte vara svårt att utveckla sin parkeringsaffär
Kontentan är att det finns mycket man kan göra för att utveckla och framtidssäkra sin parkeringsaffär, utan att svälja hela kamelen på en gång.
Vårt främsta råd till er som funderar på de här sakerna är: ta er inte vatten över huvudet, utan ta det hellre stegvis och börja på en nivå som passar er. Redan nu, genom att ni börjar fundera på er parkering, har ni kommit långt!
Titta på vart ni vill nå, var ni är nu och vad som känns enklast eller roligast att börja med. Kanske är det prissättningen, kanske elbilsladdning eller den oreserverade parkeringen.
När ni sedan har landat i det finns det så mycket spännande ni kan göra för att utveckla parkeringsaffären över tid. Ni kan titta på överbeläggning, tjänstefiering och kamerabaserad besöksparkering. Men det är teman för andra blogginlägg och andra samtal.
Så länge stannar vi här. Men om ni är sugna på att snacka vidare finns vi alltid här för er – bara ett klick bort!